Arab Film Festival presenteert: Arab Women Film Days

Wat gebeurt er achter de voordeur van Arabische gezinnen? Dat zie je in het krachtige familiedrama Daughters of Abdelrahman. De prijswinnende film biedt een unieke kijk op het leven van vrouwen in Jordanië. Het is een van de films die tijdens Arab Women Film Days op 26 en 27 mei in LantarenVenster in Rotterdam te zien zijn. 

Arab Women Film Days

De Arab Women Film Days zijn een voorproefje op het Arab Film Festival van 5 t/m 10 september 2023. Het Rotterdamse festival, dat films vertoont die je anders nooit in Nederlandse filmzalen kunt zien, focust dit jaar op vrouwen in de Arabische film. Met 3 films, besprekingen na afloop en een publicatie, wordt de positie van de vrouw in de hedendaagse Arabische cinema belicht. 

Drie films met vrouwen in de spotlight

Vier zussen – verschillend als dag en nacht – hebben elkaar al jaren niet gesproken. Wanneer hun bejaarde vader plotseling verdwijnt gaan ze noodgedwongen samen naar hem op zoek.  Al ruziënd proberen ze hun weg te vinden door het patriarchale Jordanië. Regisseur Zaid Abu Hamdan baseerde in Daughters of Abdelrahman het verhaal op zijn moeder, die er nooit in geslaagd is haar dromen te verwezenlijken. 

Curfew, van de Eqyptische Amir Ramses is een ontroerend drama over een moeder en dochter die geconfronteerd worden met hun verborgen emoties en familiegeheimen tijdens een quarantaine in Egypte. Het verhaal toont op indringende wijze hoe mensen gedwongen worden om samen te leven en te leren omgaan met elkaar tijdens moeilijke tijden.

En het indrukwekkende The Women in Block J van de Marokkaanse Mohamed Nadif tijdens Arab Women Film Days is een ode aan vrouwen met verschillende sociale achtergronden. De personages hechten zich samen via de pijn van een psychische aandoening en zijn in staat om elkaar op een unieke manier te ondersteunen.

Thematiek Arab Film Festival 2023: een drieluik

Naast de thematiek van Arab Women Film Days, die tijdens Het Arab Film Festival in september wordt voortgezet, worden 2 andere thema’s belicht. In een veelzijdig filmprogramma over Irak wordt een nieuw, positiever perspectief op het land geboden na 20 jaar invasie in Irak. Hoe beleven Irakezen het tijdperk na Saddam Hoessein? Welke rol speelt kolonialisme in de Arabische wereld? Daarnaast is de 2023 editie een eerbetoon aan componist Sayed Darwish (1892-1923), de vader van de moderne Arabische muziek. Speciaal voor het festival maakte zowel Componist des Vaderlands Martin Fondse, als Hisham Gabr, de dirigent van het Cairo Opera House, een nieuwe compositie geïnspireerd op het werk van Sayed Darwish. Tijdens de opening wordt het uitgevoerd door het Doelen Ensemble. Curfew-regisseur Amir Ramses maakt een filmische vertaling van de muziek.

Over Arab Film Festival

Arab Film Festival vindt plaats van 5 t/m 10 september 2023 op drie locaties in Rotterdam: LantarenVenster, Pathé Schouwburgplein en Verhalenhuis Belvédère. Het festival selecteert, in samenwerking met partners in de MENA-regio, jaarlijks een kwalitatief hoogwaardig programma dat stereotypen doorbreekt en een overzicht geeft van de belangrijkste films uit Marokko, Tunesië, Egypte, Qatar, Koeweit, Saoedi-Arabië, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak. T/m 30 juni kunnen filmmakers via de entry form op de website hun films insturen met kans op vertoning tijdens het festival.

Programma Arab Women Film Days

Vrijdag 26 mei
19.30 Curfew 
21.30 The Women in Block J  (in aanwezigheid van regisseur Mohamed Nadif)

Zaterdag 27 mei
19:15 Daughters of Abdul Rahman

* Na alle vertoningen zal er een korte bespreking plaatsvinden

Meer informatie 

Entry form voor filmmakers: https://arabfilmfestival.nl/affr2023/film-submission-form/

Website: arabfilmfestival.nl

E-mail: info@arabfilmfestival.nl

Facebook: facebook.com/arabfilmfestival.nl 

Instagram: instagram.com/arabfilmfestivalrotterdam

Youtube: youtube.com/arabfilmfestivalrotterdam