Met de onthulling van de Groene Poort en de opening van Openbare Werken gaan de festiviteiten van 50-jaar Ruigoord van start

“Ik koester elke vierkante centimeter van Ruigoord, elke maker, en alle creativiteit die daaruit voortvloeit”, aldus Gunay Uslu, staatsecretaris van Media en Cultuur,  die vanmiddag het jubileumjaar op Ruigoord officieel feestelijk opende. In haar speech in de kerk ten aanzien van alle Ruigoorders en personen die dagelijks aan de creatieve vrijhaven bijdragen, onderstreepte ze het belang van het hebben van een creatieve vrijplaats aan de rafelranden van Amsterdam: “er is één grondstof in ons land die onvoldoende wordt benut, en dat is creativiteit”. Als het aan Gunay ligt bestaat Ruigoord nog “150 jaar, op zijn minst”.

Eindelijk erkenning

Het bezoek van de staatssecretaris komt kort na de bekendmaking van het collega van B&W dat Ruigoord de komende 25 jaar op zijn huidige plek in het havengebied mag blijven bestaan. Lange tijd was de toekomst van Ruigoord onzeker met tijdelijke huurcontracten. Het bezoek van de staatssecretaris is voor Ruigoord nog een stap in de richting van erkenning van Ruigoord als belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed. Gunay knipte ceremonieel “de trossen los” van de historische Luchtbus, waardoor ze Ruigoord symbolisch de komende 25, 50, of zelfs 150 jaar op weg hielp. 

De Groene Poort & Opening Openbare Werken

De poort is een ronde structuur omgeven door bloeiende klimplanten en markeert de overgang tussen het zakelijke industriegebied en de culturele vrijhaven Ruigoord. De onthulling van de poort markeerde ook de start van Openbare Werken op 13 en 14 mei, waarbij ruim 40 ateliers het hele weekend vrij toegankelijk zijn voor het publiek. De staatssecretaris bezocht vandaag ook 3 ateliers; waaronder het atelier van Rob van Tour en Elsje Stroetinga (atelierhouders van het eerste uur) en de Salon, een multifunctionele muziek- en evenementenruimte. Het hele weekend zijn de Kerk, het Dorpshuis en de Pastorie geopend met exposities binnen het thema van 50 Jaar Ruigoord. Deze speciale exposities lopen vanaf Openbare Werken op 13 en 14 mei tot en met Vurige Tongen op 28 en 29 mei.

Over Ruigoord

Eigentijdse kunstenaarskolonie, culturele en creatieve vrijhaven, idealistische én idyllische atelierlocatie midden in een oase van groen. Ruigoord is voor de jaarlijks tienduizenden bezoekers een magisch toevluchtsoord in een razendsnelle wereld. Een plek waar je mag dromen, aan de rand van Amsterdam. Voor kunstenaars is het sinds 1973 een plek om zich terug te trekken en aan hun oeuvre te werken. Weg uit de dagelijkse beslommeringen van een geïndustrialiseerde wereld. Het zijn meteen ook de redenen waarom de drie stichtingen – Stichting Ruigoord, Stichting Landjuweel en Stichting Honderd Jaar Ruigoord – hebben besloten de viering van 50 jaar Ruigoord groots aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat de waarde van Ruigoord als cultureel erfgoed voor onze maatschappij nog zichtbaarder wordt en daarmee ook gewaarborgd blijft.

Meer informatie over Ruigoord

Adres: Ruigoord 76, 1047 HH Amsterdam

Telefoon: 020 4975702

Website: https://ruigoord.nl/

E-mail: kantoor@ruigoord.nl

Facebook: https://www.facebook.com/ruigoord  

Instagram: https://www.instagram.com/ruigoord