8 maart is het Internationale Vrouwendag en daarom brengen wij een ode aan deze echte heldinnen die binnen deze sector bijzondere prestaties leveren

Internationale Vrouwendag staat in het teken van het vieren van de vrouw. In de kunst- en cultuursector zijn veel vrouwen werkzaam en wij lichten in deze special vijf vrouwen uit die je echt moet kennen! Van theater tot schilderen en van muziek tot beeldhouwen; al deze vrouwen blinken uit in het werk dat zij doen en laten in elk van deze disciplines hun creativiteit, intelligentie en innovatie zien. De wegen die zij hebben afgelegd vertellen een persoonlijk verhaal over passie voor hun vak, én doorzettingsvermogen. Hier zijn: kunstenares Jade van der Mark, pianiste Tatiana Chevtchouck, theaterregisseur Ola Mafaalani, kunstenares Ingrid Rollema en theatermaakster Nadijah Roza Broekhart. 

Jade van der Mark

Ze is iets meer dan 30 jaar jong, maar breekt nu al door tot de top van de internationale kunstmarkt. Je zou bijna vergeten dat Jade ooit begon met exposeren in de geitenschuur van haar boerderij in kunstenaarsdorp Bergen, nu Jade’s werk is opgenomen in collecties van grote verzamelaars als Thomas Olbricht, UBS en ING. En we zijn nog lang niet uitgekeken want binnenkort gaat Jade meer bijzondere dingen doen. Zo reist ze met haar kunst de wereld over waar ze onder andere in april te zien zal zijn tijdens de Dallas Art Fair en in de maanden september en oktober met een show in Berlijn met Michael Janssen Gallery.

Fotograaf: Maurizio Rellini

Tatiana Chevtchouck

Als jong meisje groeide Tatiana op in geheime militaire kampen in Oekraïne en Rusland, geheel afgesloten van de buitenwereld. Een kleine speelgoedpiano als verjaardagscadeau opende voor Tatiana een nieuwe wereld. Tatiana leerde wat muziek voor mensen kon betekenen: verbinding, inspiratie en passie. Sinds Tatiana in 1999 naar Nederland kwam werkt ze dag en nacht aan haar passie en al jarenlang wordt er in september ‘Klassiek op het Amstelveld’ georganiseerd. Het festival staat bekend om het toegankelijk maken van klassieke muziek van hoog niveau voor iedereen én dat jong klassiek talent een podium biedt. Klassiek op het Amstelveld vindt dit jaar plaats van 15 t/m 17 september.

Klassiek op het Amstelveld_Tatiana Chevtchouk

Ola Mafaalani

Wie krijgt het voor elkaar om vijf avonden lang 40 carrièrevrouwen in een bad te leggen als onderdeel van een innoverend theaterritueel? Dat moet regisseur Ola Mafaalani wel zijn. Ola had een droom: meer feminiene energie. Ola is het creatieve brein achter het theatergezelschap ‘Vrouwen in Bad’ waar de deelnemende vrouwen weer in contact worden gebracht met hun feminiene kracht. De belangrijke en persoonlijke thema’s die centraal staan tijdens deze vijf avonden, waarbij levende verhalen het uitgangspunt zijn, zorgen voor verbinding en zelfontwikkeling; “er valt zoveel zachts te doen”, aldus Ola.

Vrouwen in Bad

Ingrid Rollema

Wanneer deze vrouw de kamer binnenloopt zal ze je gelijk veroveren met haar hart van goud! Ingrid maakt zich met samenwerkingsverbanden hard voor impactvolle projecten. Zo is het Theater van de Verkeerde Beslissing een initiatief van de beeldhouwster waarmee ze 1-minute video clips maakt om via kunst en theater te reflecteren op serieuze actualiteiten, zorgt ze met de HOPE-foundation voor een constante uitwisseling van Gazaanse en Nederlandse kunstenaars met als doel kinderen in dit oorlogsgebied zich te kunnen laten uiten en ontwikkelen, en creëert ze samen met BeeHome Academy een platform voor kinderen en kunstenaars.

Fotograaf: Jacques Meijer

Nadîja Roza Broekhart

Met een achtergrond in mode, butoh en het underground rave circuit ontwikkelde Nadîja Roza Broekhart zich tot autodidact maker en performer. Ze is oprichter van HipSick en is samen met Sylvia Weening de artistieke vrouwelijke kern van deze Rotterdamse crew welke zich beweegt tussen het nachtleven, de podium- en beeldende kunsten en opereert op het snijvlak van performance en installatiekunst. Van 2015 tot 2020 was Nadîja directeur van kunstenplatform Roodkapje Rotterdam waar zij sinds de oprichting in 2000 onderdeel van was. Bij Maak Impact is ze artistiek coach voor nieuwe makers. Ze is onderdeel van makerscollectief Time Window in Rotterdam waar zij met HipSick werk ontwikkelt.

Credits: Antim Photography