Klassiek op het Amstelveld presenteert tiende editie: Back To The Roots

By August 8, 2022May 30th, 2023Persbericht

De Oekraïense Tatiana Chevtchouk maakte haar droom van een vrij toegankelijk klassiek muziekfestival werkelijkheid

Van 16 t/m 18 september 2022 wordt voor de tiende keer op rij het ‘Klassiek op het Amstelveld’ festival (KOHA) georganiseerd. Tijdens deze jubileumeditie in hartje Amsterdam vinden op vrijdag en zaterdag verschillende klassieke optredens plaats op het Amstelveld en is er op zondag het ‘Open Podium’ te zien in de Amstelkerk. KOHA staat bekend als een festival dat klassieke muziek van hoog niveau toegankelijk maakt voor iedereen én jong klassiek talent een podium biedt. Ook zijn bekende (inter)nationale namen als Anna Fedorova, Daniel Rowland en het Concertgebouw Kamerorkest te bewonderen. In 2013 maakte oprichtster Tatiana Chevtchouk uit Oekraïne haar lang gekoesterde droom waar en organiseerde zij de eerste editie van KOHA. Haar passie voor klassieke muziek ontstond toen piano haar door een moeilijke jeugd loosde in militaire kampen in Oekraïne en Rusland. Met KOHA deelt Tatiana haar passie en hoopt zo anderen te inspireren. 

Jubileumeditie van Klassiek op het Amstelveld

De tiende editie van het festival heeft als thema BACK TO THE ROOTS. Door de sterke verbintenis met Oekraïne houdt de verschrikkelijke oorlog in het thuisland van Tatiana haar en het team dagelijks bezig. De wens was dan ook sterk om een editie te organiseren die de nadruk legt op verbintenis via muziek. Het programma heeft als doel alle generaties te raken met de meest prachtige klanken die de klassieke muziek te bieden heeft. Internationale sterren zoals Anna Fedorova, Daniel Rowland en het Concertgebouw Kamerorkest zijn uitgenodigd en voor het eerst heeft KOHA een eigen productie ontwikkeld met het muzikaal sprookje ‘Het Bosmeisje’, geïnspireerd op het levensverhaal van Tatiana. Met het concert BACK TO THE ROOTS wordt een spotlight gezet op de culturele achtergrond van verschillende jonge talenten uit Nederland, Turkije, Argentinië en natuurlijk Oekraïne.

 

Programma

Tijdens Klassiek op het Amstelveld kan het publiek een uiteenlopend muzikaal programma verwachten. Vrijdagavond wordt het festival geopend met ‘Masterpieces’, een speciaal voor het 10-jarig jubileum samengesteld programma uitgevoerd door vijf wereldberoemde musici: Anna Fedorova, Daniel Rowland, Maja Bogdanovic, Nicholas Schwartz en Floor Le Coultre. Wanneer de zon ondergaat verandert het Amstelveld in een sprookjesachtig tafereel, waar kaarsen de prachtige vleugelnootbomen uitlichten en het Amersfoorts Jeugd Orkest het romantische ‘Night Of Romance’ presenteert. Op zaterdag mogen kinderen tijdens een educatieve speurtocht orkestinstrumenten bij elkaar zoeken, die zij vervolgens ook mogen uitproberen. Hierna zal de eigen productie ‘Het Bosmeisje’ worden uitgevoerd, wat in de vorm van een sprookje het spannende en bijzondere levensverhaal van Tatiana Chevtchouk uitlicht. De rest van de dag staan er verschillende concerten op het programma, waaronder ‘Candlelight Concert’ en ‘The World Connected’. Op zondag wordt het festival afgesloten in de Amstelkerk met het ‘Open Podium’, waarbij jonge musici de kans krijgen om te ervaren hoe het is om op een echt podium een concert te geven.

 

Talentontwikkeling, inspiratie en dromen

Achter dit inmiddels internationaal geroemde festival – wat nog altijd gratis toegankelijk is – gaat het persoonlijke en opmerkelijke verhaal van Tatiana schuil. Na een moeilijke jeugd achter het IJzeren Gordijn kwam Tatiana in 1999 naar Amsterdam, waar ze haar eigen pianoschool oprichtte. 14 jaar later organiseerde ze de eerste versie van KOHA. Tatiana: ‘’Met Klassiek op het Amstelveld wil ik graag iets terugdoen voor de stad Amsterdam, mijn nieuwe thuis.” Het was voor Tatiana essentieel om een internationaal podium te creëren voor jonge musici waar geen grenzen zitten aan niveau, leeftijd of achtergrond en zonder enig competitie element. Een podium dat iedereen die houdt van klassieke muziek met elkaar verbindt.

 
‘’Als kind was mijn moeder mijn enige publiek. Ik leerde al snel de kracht van muziek. Het bood ons troost in moeilijke tijden. Nu wil ik voor Amsterdam, mijn nieuwe thuis, met Klassiek op het Amstelveld graag iets terugdoen".
Tatiana Chevtchouk

Over Tatiana Chevtchouk

Als jong meisje groeide zij op in een geheime militaire kampen in Oekraïne en Rusland, geheel afgesloten van de buitenwereld. Een kleine speelgoedpiano als verjaardagscadeau opende voor Tatiana een nieuwe wereld. Toen Tatiana 10 jaar oud was ontfermde een officiersvrouw – die toevallig een professioneel pianodocente was – zich over haar en erkende haar natuurlijk talent. Zij leerde vanaf toen wat muziek voor mensen kon betekenen: verbinding, inspiratie en passie. Deze waarden zijn dan ook de fundering voor Klassiek op het Amstelveld: ‘’Als kind was mijn moeder mijn enige publiek. Ik leerde al snel de kracht van muziek. Het bood ons troost in moeilijke tijden.” Sinds Tatiana in 1999 naar Nederland kwam werkte ze dag en nacht aan haar passie om jonge talenten de mogelijkheid te geven hun talent te ontwikkelen. Zonder enige kennis van de Nederlandse taal en slechts een handjevol Engelse woorden begon Tatiana met het geven van pianolessen en richtte een eigen pianoschool op. De 80 pianoleerlingen per week en 2 jonge kinderen waren voor Tatiana geen hindernis om haar droom, een vrij toegankelijk podium voor jong klassiek talent, waar te maken. Door haar sterke passie en haar kracht tot het verbinden van mensen wist ze een groot (inter)nationaal netwerk van professionele musici samen te brengen die haar visie deelden. Een podium, waar zowel jonge amateurs als toptalenten samen hun liefde voor muziek delen, met grote namen als Alexander Gavrylyuk, Simone Lamsma en Amsterdam Sinfonietta.

Programma

16/09 19.00 UUR | MASTERPIECES

16/09 20.30 UUR | NIGHT OF ROMANCE

17/09 12.00 UUR | OP ZOEK NAAR EEN ORKEST

17/09 13.00 UUR | HET BOSMEISJE

17/09 14.30 UUR | SYMPHONIC SOUNDS

17/09 16.00 UUR | SPOTLIGHT CONCERT

17/09 17.00 UUR | BACK TO THE ROOTS

17/09 19.00 UUR | THE WORLD CONNECTED

17/09 20.30 UUR | CANDLELIGHT CONCERT

17/09 22.00 UUR | SONG FOR PEACE

18/09  14.00 UUR | OPEN PODIUM

 

Meer informatie over Klassiek op het Amstelveld

Datum:                                16 – 18 september 2022

Adres:                                  Amstelveld 1, 1017 JD Amsterdam         

Programma:                       https://klassiekophetamstelveld.nl/koha-programma/ 

Website:                            https://klassiekophetamstelveld.nl/ 

Instagram:                          https://www.instagram.com/stichtingkoha/ 

Facebook:                           https://www.facebook.com/klassiekophetamstelveld